24Nov/110

vad har hänt?

Planen var ju såklart att få fram ambulanserna till libanon med detsamma. På grund av att det plötsligt blev uppehåll i färjorna och fartygsschemat mellan turiket och libanon (även om det företaget vi varit i kontakt med under hela hösten sade att de skulle gå varje måndag, även i november) så bestämde vi oss sedan för plan B, dvs. köra genom Syrien. Vi kontaktade ambassaden, FN, fältarbetare och organisationer och förberedde oss på resan igenom syrien, vår samarbetsorganisation i Libanon skulle dessutom komma och möta oss vid turkiet-syrien gränsen för att eskortera oss till libanon på säkraste sättet.

Då dagen då den planerade avresan genom syrien kom, blev det dock problem. Överallt på nyheterna kom det bilder från Syrien om att militären har splittrats och att de nu skjuter på varandra, även vid den internationella motorvägen där militären har sina checkpoints.  Dvs. den vägen vi planerat ta som ansågs vara den "säkra vägen". Läget i Syrien hade plötsligt trappats upp väldigt mycket. Vi fick samtidigt uppgifter om att de stängt gränserna till Syrien, dvs. plötsligt var alla våra alternativ borta. Febrilt försökte vi de dagarna få tag i ett ro-ro fartyg som kunde ta våra bilar till libanon, men utan lycka.  (Vi fick tillochmed möten med de högsta hönsen, bland annat en borgmästare i Mersin som föröskte hjlälpa oss).

Vi bestämde oss sedan motvilligt för att köra på plan C - som tyvärr innebär att lämna bilarna kvar i södra turiket i säkert förvar, tills vi hittar en frakttransport eller fraktfartyg som kan ta bilarna. Situationen är desvärre nu lite låst, eftersom det är uppehåll i fartygsschemat, men vi hoppas på att detta ska lösas redan nästa månad. (Tydligen är november en väldigt stormig månad där nere och havet tillåter inte mycket fartyg att ta sig fram)

Så hela gänget flög sedan till Beirut istället, vi lämnade över bilnycklarna till samarbetsorganisationen och vi besökte flyktinglägren enligt deras program som de förberett för oss.

Ordförande för Takaful visade sin tacksamhet för vår anstränging, och menade att det är vår vilja att försöka hjälpa till som räknas just nu. Att situationen blev låst är ingenting vi kunde påverka. Tillsammans ska vi försöka få bilarna fram så fort som möjligt, eller som ordförande för Takaful sa "Inshallah", (om Gud vill)  ska vi lösa det på bästa sätt. I libanon fick vi väldigt mycket uppmärksamhet, vi var med i stora libanesiska dagstidningar, radio och tillochmed en 60 minuters talkshow på den arabiska internationella kanalen al quds, som ska sändas nästa vecka eller veckan efter det (mer info kommer).

Det gick alltså inte helt som planerat, men samtidigt har vi gjort allt vad vi har kunnat. BUDSKAPET om hope for life har åtminstone kommit fram till de palestinska flyktingarna, genom mediaintresset på plats. Även här hemma har projektet fått en hel del uppmärksamhet, vilket såklart är väldigt positivt eftersom även det var en stor del av projektet, att här i Sveirge uppmärksamma den katastrofala situationen i de palestinska flyktinglägren i Libanon. Nu är det bara frakten kvar! Vi kommer att fortsätta uppdatera här på bloggen, i brist på internet i libanon har vi ju inte kunnat lägga upp så mycket bilder & berättelser från flyktinglägren, men det kommer snart! Vi kommer även att fortsätta uppdatera gällande bilarna, och hur situationen kommer lösas.

Tack till er alla läsare, för ert intresse för vårt projekt!

/Project Hope for Life Teamet

 

Filed under: arkiv No Comments
21Nov/110

Tillbaka i Sverige

Vilken resa!! Har varit helt otroligt kul, samtidigt påfrestande och lärorikt. Efter alla besök till flyktinglägren, sjukhus samt besök till familjer som inte har råd att betala sjukhusräkningarna, har jag inte riktigt hunnit anpassa mej till livet här hemma än. Sån konstigt tomhet man känner efter såna här resor.
Dagen innan hemfärd sade en kille hejdå till oss med ett budskap "Don't forget the palestinian refugees here". Efter allt man sett skulle jag vilja säga att det är omöjligt att glömma.

/Cecilia Project Hope for Life

 

 

 

Filed under: arkiv No Comments
17Nov/110

Destination Lebanon

Hej alla! Nu är vi äntligen i Libanon. Allting har alltså inte gått riktigt som planerat, som ni kanske har förstått. På grund av att fartygen och färjorna mellan Libanon och turkiet har slutat gå samt på grund av att syrien har stängt sina gränser på grund av upptrappade oroligheter kunde vi inte komma ända fram i detta skede. Därför har vår bästa löning nu varit att lämna bilarna i säkert förvar i södra turkiet, och att dom kommer fraktas så fort gränserna öppnas eller när fartygen börjar gå igen, snart. Bilarna har alltså hamnat lite efter men kommer att komma fram så fort det finns någon möjlighet till det.

Vi har de första dagarna i Libanon besökt flyktingläger och besökt familjer där, sjukhus samt föreningar som jobbar med sjukvård och förbättrad hälsa. Vi har även genomfört en ceremoni med vår samarbetsförening Takaful for child welfare, som istället för att ta emot bilarna, tog emot bilnycklarna och gåvobreven. Det känns bra, trots att det har varit väldigt jobbigt att inte kunna få fram bilarna till Libanon nu direkt.Vi har inte riktigt hunnit uppdatera nu här pågrund av att vi inte har internet på hotellet, utan vi har varit tvungna att hitta wifi lite här och där för att slippa online. Vi hörs snart igen! Hälsningar  Cecilia och project hope for life

teamet

Filed under: arkiv No Comments
14Nov/110

Merhaba!

 

Idag har hela gruppen vaknat oliidligt tidigt för att sätta igång och försöka lösa situationen. Vi har hittat ett container fartyg som kanske kan ta bilarna till libanon - håll tummarna nu alla läsare!!

Trots alla motgångar (en bil brann upp, vi har tappat bort oss, stressat och tjafsat, bilarna i dåligt skick, för lite sömn, att syriens vägar blivit stängda osv) som vi har haft, har vi ju ändå trots allt kommit ända till mersin i södra turiket. Jag vill faktiskt tacka alla deltagare för ett så bra engagemang för att försöka lösa situationen om att vi är "fast" i mersin. Alla har verkligen hjälpt alla och alla vill få ner bilarna till libanon.

 

Håll tummarna nu för oss, vi väntar på besked. Jag ska lägga nån bild från vår turistdag i otroligt fina istanbul. Vi hör av oss igen när vi vet mer.!

 

 

Filed under: arkiv No Comments
13Nov/110

Sista dagen i Mersin?

Idag har jag, Cecilia, Ena och Chalak åkt runt halva Mersin för att hitta olika lösningar på vårt "lilla" problem. Just nu sitter vi fast här. Det var tänkt att ta Syrien som plan B. Men idag på förmiddagen när vi kom tillbaka till hotellet fick vi reda på, dels genom FN och syrier som bor på hotellet, att situationen i Syrien är mer kritisk nu än innan.

Eftersom sex stycken av deltagarna (jag är en utav dem :( ) har en stämpel på passet om att vi fraktat in bilar till landet (vi som körde in genom gränsen det vill säga). Så kommer vi varken ut från Turkiet om vi inte väljer att köra tillbaka dem till Sverige igen.. eller in med flyg till Libanon. Dilemma!

Vi ska ha möte imorgon och få svar från olika företag, svenska ambassaden med mera. Vårt mål är att försöka hyra en lastbil som fraktar över bilen istället. Då får vi även en stämpel hos tullen om att bilarna är överlämnade- och först då kan vi flyga över till Libanon. Frågan nu är bara hur lång tid detta tar. Folk från mellanöstern tar saker i sin egen takt... om man kan säga så.

Men jag hoppas fortfarande att situationen löser sig och att vi kan lämna Turkiet imorgon kväll! Utan bilarna tyvärr men de kommer fram i vilket fall som helst...Bättre sent än aldrig!

Nu sitter i alla fall halva gruppen och spelar spel, resten pillar på sina datorer..Chalak slår sig själv på knäna för att han är rastlös, och Stockholmaren Jonna försöker prata Göteborska...

Nu vill alla gå och äta...så jag får kila iväg!

Uppdaterar så fort jag vet något mer.

Ha det gött/Chnar

Filed under: arkiv No Comments
11Nov/110

Näästan slutdestinationen

Halloj!

Igår under middagen i Istanbul hade vi från Project hope for life ett litet möte om hur resten av resan skulle se ut. Det har varit jätte långa och utmattande dagar så vi bestämde oss för att dela upp sista rutten (Istanbul-Mersin) till Istanbul-Aksaray-Mersin istället.

Men eftersom jag och Cicci har super mycket jobb att göra här i Mersin så har vi, tillsammans med Chalak tyvärr fått ta flyget över istället för att hinna med allt som skall ordnas innan vi kommer fram till Libanon.

Dagen innan vi startade projektet så får vi reda på att färjorna till Libanon helt "plötsligt" slutat åka. Eftersom allt, det vill säga flyg, båt över till Tyskland, boende osv. redan var bokat och betalt så var det bara att köra på och ta det som det kommer.

Så nu är vi i Mersin och imorgon på morgonen ska vi höra med två företag om det åker andra färjor över till Libanon eller möjligtvis Cypern och som kaaaaaaanske känner för att köra ner oss den sista biten.. det är ändå för en god sak. Jag hoppas verkligen...jag hade varit världens lyckligaste människa i så fall...Har till och med sagt till Cicci att jag ska kyssa henne om det åker färjor över till Libanon!

Vi har även klurat ut en plan B om det verkligen, verkligen inte finns något annat alternativ och det är att vi  istället ställer bilarna på en privaparkering som vi hyr i en månad och tar flyget över till Libanon så får organisationen där nere- det vill säga Takaful - åka ner till Mersin (tar cirka 9 timmar) och hämta bilarna när färjorna åker i December igen. Vi vill inte ta Syrien vägen eftersom våldet tydligen trappats upp och spridit sig över hela landet.

Men imorgon på eftermiddagen ses hela gänget igen! Och då hoppas jag att vi har goda nyheter till dem. Tydligen har gottegrisarna badat bastu idag efter en lång dag på vägarna. Mycket man kan få reda på fastän man befinner sig cirka 90 mil från varandra. Men det är ni allt värda! Och sötnosen Ena har varit hos doktorn och fått nytt bandage...

Men nu ska jag duscha och sedan lägga mig, vi har en lång dag som väntar oss imorgon....

Ha det fint/Chnar

Filed under: arkiv No Comments
10Nov/110

Turkiet!

 

 

Hejsan svejsan!

Förlåt för dålig uppdatering! Vi har inte haft någon internet eller tid för att uppdatera. Vi har varit i Rumänien, åkt genom hela Bulgarien och nu är vi äntligen framme i Turkiet-Istanbul efter en otroligt lång och händelserik resa. Vi kom fram till vandrarhemmet runt 04.30 igår natt (morgon) och nu ska vi strax ut och äta god turkisk frukost och sedan turista lite.

Dessa dagar som sagt har varit välllldigt händelserika. Först gick en ambulans tyvärr sönder (Den började brinna- och motorn la av helt!) Så vi var tvungna att lämna den cirka 168 km innan Bukarest. Vi stod stilla på motorvägen i över 2 tim och frös som bara den. Så vi bestämde oss för att sätta på sirenerna på en ambulans, höjde musik och hade ett litet diskotek på vägen. Vad gör man inte för att värma sig?

Efter några samtal har vi nu i alla fall fått tag på någon som hämtat ambulansen!

Sedan åkte vi vidare till Bukarest och checkade in på vårt hostel som var otroligt svårt att hitta- jag och Cicci höll på att tappa det bland stökiga enkelriktade och smala gator. Så vi har bestämt oss för att vi hatar Rumänien nu (Ta det med en nypa salt).

Ena tipsar/varnar om att man inte ska hälla varmt te i ett glas. Stackaren skulle hälla kokhett vatten i glaset för att hon men glaset sprack och hamnade på benet. Så nu har hon andra gradens brännskada och går runt med bandage.

Jaa, vad har hänt mer då? Vi har åkt runt på alla möjliga vägar och sett massor med roliga skylta och haft bil lekar. En lek döpte vi till Dukleken i Rumänien och går ut på att man säger DUK så fårt man ser en kvinna med sjal runt huvudet. (Sitch Dogs från "How i met your mother"). En annan lek döpte vi till människa och den gick ut på att vi skrek människa så fort vi såg en jaa, människa på vägen mitt ute i ingenstans.

Nu måste jag skynda mig för min mage kurrar och skriker efter fruksot!

Ha det fint alla// Chnar IMG 9939

 

IMG 9880

Filed under: arkiv No Comments
8Nov/110

Tjeckien Slovakien Ungern

Hej alla följare!

Dag 2 har INTE gått lika smidigt som dag ett. Redan innan vi hann köra ur Prag imorse fick vi lite problem med några av bilarna. Jag och chnar som ledde första bilen märkte inte föräns lite senare att vi tappade resten av ambulanskaravanen, så vi fick stanna sådär snyggt på kanten av motorvägen i väntan på de resterande 6 bilarna. Dock hade vår ambulans något eget "fuffens" för sig, ett pip tjutade ganska så högt från instrumentbrädan (typ som om man hade haft kraftig, KRAFTIG tinnitus). Det fick vi stå ut med ca 3 timmar (tortyr för hjärnan) innan bengt fifflade med sladdarna så att det slutade. då blev vi såklart väldigt glada.

Sen fick vi lite problem i slovakien i tullen också, eftersom vi missat att skaffa ett sådant klistermärke som man tydligen måste ha. Men vi köpte sådana där sen efter att ha tjafsat lite med poliserna. Men slutet gott, allting gott. Nu är vi på hostellet i szeged och ska gå ut o äta, mums!

Hälsningar från Cecilia och resten av Project Hope for Life

IMG 9816

 

IMG 9821

Filed under: arkiv No Comments
7Nov/110

Sightseeing i Prag

Nu är vi tillbaka på hotellet efter en lång dag av körande på autobahn och lite turistande i underbara prag. Här kommer lite bilder från kvällen! Imoron blir det tidig väckning för att köra till destination nummer 2: Szeged, Ungern.

IMG 9846

 

IMG 9979

 

IMG 9856

 

IMG 9940

 

IMG 9889

Filed under: arkiv No Comments
6Nov/110

Dag 1!

Hejsan svejsan!

Här kommer ett litet "sent" inlägg av oss. Resan

började igår kväll från Nordisk Hjälp kontoret i Malmö till Trelleborg. Men eftersom det inte fanns någon internet på färjan så uppdaterar vi först nu! Alla var ganska så trötta på kvällen och tyvärr blev det heller inte många timmars sömn i natt. Men nu är vi äntligen strax framme till vackra Prag efter ett antal timmar på vägarna. Det har gått jätte bra, och bilarna rullar på för fullt.

Jag och Cicci kör en Volvo, som tyvärr inte har någon CD/radio (kom vi på först efter vi köpte en dockstation) Men vi diggar för fullt till Veronica maggio, house musik och annat smått och gott!

Oh fy! Nu luktar det inte gott i bilen. Cicci tycker det luktar gröt..men vi åkte precis förbi en ladgård och alla som gjort det kan ju säkert föreställa sig hur det luktar då.

Ha det fint alla!

ps. Vi kommer framöver uppdatera på kvällarna, för det mesta i alla fall, eftersom vi bara kommer ha tillgång till internet då ds.

 

IMG 9639

IMG 9699

IMG 9707

 

/ Chnar

Project Hope for Life

Filed under: arkiv No Comments