10Oct/110

Situationen i de palestinska flyktinglägren

Sjukvårds situationen i de palestinska flyktinglägren är mycket alarmerande. Många har inte råd att betala sina sjukvårds-räkningar på grund av den utbredda fattigdomen, den medicinska utrustningen är extremt bristfällig och FN:s hjälporgan UNWRA som närvarar i flyktinglägren drar ständigt ner på hjälpen pga. minskade ekonomiska resurser. Den libanesiska staten erbjuder ingen sjukvård för de ca. 450.000 palestinska flyktingarna som är bosatta i Libanon idag. Många är undernärda och en tredjedel av de palestinska flyktingarna i Libanon lider av en kronisk sjukdom. Familjerna får ingen hjälp om någon  familjemedlem insjuknar allvarligt, för det finns inga resurser.

DÄRFÖR har vi startat projektet Project Hope for Life. Vi vill helt enkelt förbättra situationen för de familjer som bor i flyktinglägren för vi anser att vi alla har en moralisk plikt att hjälpa dem. Sjukvård är någonting så självklart här i Sverige, att vi ibland glömmer bort att det inte är en självklarhet för alla.

Vill du veta mer? På denna länk kan du läsa en socio-ekonomisk studie över de palestinska flyktingarnas situation i Libanon. Studien är gjord i samarbete mellan UNWRA och American University of Beirut.

http://fafsweb.aub.edu.lb/aub-unrwa/files/AUB_UNRWA_report_final_draft.pdf

Ein El Helwi Refugee Camp, Lebanon

 

Filed under: Senaste No Comments
10Oct/110

Intervju med metro

 

Idag hade vi intervju med metro och om allt går enligt planerat borde publiceras imorgon (tisdag 11 oktober) i Skåne regionen. Så kom ihåg att ta ett exemplar och läs mer om vårt spännande projekt!

 

Filed under: Senaste No Comments
9Oct/110

Annons – en filmare och två volontärer sökes

 

Nordisk Hjälp, Emmaus fredriksdal och Tuwa specialtransport ska i samarbete köra ner 7 ambulanser till palestinska flyktingläger i Libanon i november. Vi söker nu intresserade att följa med oss på denna otroligt spännande resa! Resan ner kommer ta ca. en vecka (via Europa, Turkiet och sedan en färja till Libanon) och sedan har vår samarbetsorganisation där nere ett 4-5 dagars program där vi ska besöka flyktinglägren och skänka bort ambulanserna. Totalt blir resan ca. 2 veckor. Mat, logi, volontär försäkring och flyg hem är gratis. (observera att om du har en stämpel från Israel eller de palestinska områdena vid Israel så släpps du inte in i Libanon)

Krav för de 2 volontärerna: 
Körkort, god körvana och god samarbetsförmåga. Intresse för mänskliga rättigheter eller flyktingfrågor. Kunna vara ledig från 6 november - 21/22 november. Ingen lön utgår.

Krav för filmare: 
Någon typ av utbildning inom dokumentärfilm eller liknande. Körkort är ett krav även här! Kunna vara ledig från 6 november tills vi kommer till Libanon den 15 nov. Ingen lön utgår, men du får chansen att göra en otroligt spännande dokumentärfilm!

Intresserad? Mejla in din ansökan med CV till projecthopeforlife@gmail.com så kontaktar vi dig vid intresse!

Filed under: Senaste No Comments
7Oct/110

Välkommen

Projektet är ett samarbete mellan Nordisk Hjälp – Emmaus Fredriskdal – Tuwa specialtransport – och går ut på att vi ska köra ner 7 utrustade ambulanser samt medicinsk utrustning till 7 palestinska flyktingförläggningar i Libanon. Situationen i dessa flyktingförläggningar är mycket alarmerande och flyktingarna har en mycket bristande tillgång till sjukvård.

Varför skriva blogg?

Här kommer vi att hålla omvärlden uppdaterade angående vårt aktuella ambulansprojekt som kommer ske i början av november. Vi kommer även att skriva och uppdatera bloggen med inlägg, bilder och videos under resans gång och ni kommer kunna följa vår spännande resa ner genom Europa och Turkiet till slutdestinationen Libanon!

Filed under: Senaste No Comments